Home » 2014 » Септември » 29 » Какво представлява Ajax?
1:26 AM
Какво представлява Ajax?

AJAX се базира на JavaScript + HTTP заявки.

 

AJAX = Asynchronous JavaScript And XML

AJAX е съкращение на Asynchronous JavaScript And XML. AJAX не е нов програмен език. Това е технология за създаване на по-добри, по-бързи и по-динамични уеб страници.

AJAX използва JavScript за да предава информация между сървъра и уеб браузъра. AJAX технологията позволява да се разменя информация между сървъра и браузъра без да се презарежда страницата.

 

AJAX е браузърна технология.

 

AJAX е технология, която работи с браузъра Ви. Тя използва синхронизиран пренос на информация (HTTP заявки) между браузъра и уеб сървъра, позволявайки на уеб страницата Ви да получава малки битове информация от сървъра.

AJAX е базиран на отворени стандарти.
AJAX е базиран на следните отворени стандарти:
* JavaScript
* XML
* HTML
* CSS

Стандартите които се използват от AJAX са добре познати и поддържани от всички основни уеб браузери.

AJAX прави уеб страниците по-добри.
Уеб приложенията имат много преимущества пред Desktop приложенията и те имат по-голяма аудитория. Те са по-лесни за поддръжка и програмиране. Но въпреки това те не винаги са толкова "богати" и приятелски настроени, като Desktop приложенията. С AJAX уеб приложенията могат да се направят по-богати (по-малки, по-бързи, по-лесни за употреба).

Можеш веднага да започнеш да използваш AJAX.
Няма нищо за учене...
AJAX е базиран на отворени стандарти, които са използвани от повечето програмисти много години. Повечето уеб приложения могат да бъдат пренаписвани на AJAX, вместо стандартния HTML.

AJAX използва XML и HTTP заявки.
За да се свържат със сървъра традиционните уеб приложения трябва да използват HTML форма. Само че свързването там става след презареждането на страницата. Поради тази причина обикновените уеб страници са по-бавни и по-неприятни.
С AJAX страниците могат да комуникират със сървъра без презареждане на страницата. Това става с HTTP заявки и модифициране само на част от страницата с JavaScript, когато сървъра отговори.

Категория: Ajax | Преглеждания: 599 | Довавено от: knif3r | Оценка: 5.0 | Гласували :3

Ако урокът ви е харесал можете да го споделите с вашите приятели във фейсбук :
Всички коментари: 0
avatar
Социални Мрежи

PC-Tools.inc | Copyright © 2014-2015
DMCA.com Protection Status Mozilla Firefox+4.0 Chrome+13.2 Opera+5.6 IE+7.9 Safari+2.0