Home » 2014 » Октомври » 5 » Урок №2 Синтаксис в PHP
9:57 PM
Урок №2 Синтаксис в PHP

PHP - Синтаксис

Преди да започнем с това, нека първо да определим какво стои зад него. Синтаксис - правилата, които трябва да се спазват, за да се напише правилно структурирн код. Синтаксиса и схематиката на PHP наподобяват тези на повечето други езици за програмиране (C, Java, Perl) с допълнението, че всеки PHP код се съдържа в етикет. Всеки PHP код трябва да е разположен в следното:

<?php

?>

Как да запазвате PHP страници

Ако имате вкаран PHP код в HTML страница, която сте създали и искате Web браузъра да я интерпретира правилно, тогава трябва да запазите файла с .php разширение, вместо стандарното .html разширение. Уверете се че сте запазили файла си пправилно. Вместо index.html той трябва да бъде index.php ако в него има PHP код.

Пример : за проста HTML & PHP страница.

<html>
<head>
<title>
My First PHP Page</title>
</head>
<body>

<?php
echo "Hello World!";
?>
</body>
</html>

Резултат:

Hello World!

Ако запазите този файл и го сложите на сървър, който поддържа PHP и го заредите в web браузъра си, трябва да видите да се показва "Hello World!". Ако не се покаже, моля проверете дали сте написали примера правилно.

Точка и запетая ";" !

Ако сте, или не сте забелязали в горния пример, има точка и запетая в реда с PHP кода. Този символ обозначава края на PHP конструкция и никога не трябва да се забравя. Примерно, ако повторим кода за "Hello World!" няколко пъти ще трябва да поставим точка и запетая след всяко повторение.

Пример:

<html>
<head>
<title>
My First PHP Page</title>
</head>
<body>

<?php
echo "Hello World! ";

echo "Hello World! ";

echo "Hello World! ";
?>
</body>
</html>

Резултат:

Hello World! Hello World! Hello World!

Категория: PHP | Преглеждания: 655 | Довавено от: Kaloqn | Оценка: 5.0 | Гласували :2 | Tags: yrok, Синтаксис, sintaksis, Php, урок

Ако урокът ви е харесал можете да го споделите с вашите приятели във фейсбук :
Всички коментари: 0
avatar
Социални Мрежи

PC-Tools.inc | Copyright © 2014-2015
DMCA.com Protection Status Mozilla Firefox+4.0 Chrome+13.2 Opera+5.6 IE+7.9 Safari+2.0