Home » 2014 » Октомври » 4 » Урок №1 Основни понятия в PHP
0:05 AM
Урок №1 Основни понятия в PHP

Както може би вече сте разбрали, в този урок ще се запознаем с основите на един много често използван език за интернет програмиране – PHP. Тъй като той е удобен, лесен за използване и вграждане в HTML се нарежда като най-харесваният метод за добавяне на функционалност към онлайн приложения. Статията е за напълно начинаещи, но все пак ако имате да допълните нещо или просто искате да изразите мнението си винаги можете да го направите чрез коментарите.

 

Какво означава PHP?

 

PHP е съкращение от Hypertext Preprocessor. За разлика от HTML или JavaScript, които се изпълняват при потребителя, PHP не е така. Изпълнението на вашите PHP кодове става на сървър, без потребителя да разбере че нещо се случва, като на него в повечето случаи му се предоставя HTML.

 

Защо PHP?

 

Защо PHP е труден за отговаряне въпрос тъй като всеки решава сам методите и езиците, на които ще програмира, но с PHP лесно ще разширите своите HTML страници и ще им вдъхнете “живот”. Също така почти всички популярни системи за управление на съдържанието(CMS системи) са написани на PHP и ако искате да ги разширявате, променяте или просто да създавате теми ще са ви нужни познания по въпросния език. А ако вече имате познания по програмиране PerlC#ASP.NETC / C++ или който и да е друг език ще ви е много по лесно тъй като с PHP много си приличат.

 

Какво ще ми трябва?

 

За да започнете да програмирате на PHP ще се нуждаете от:

 1.Apache
 2.MySQL
 3.PHP
 4.Браузър
 5.Текстов редактор (Notepad++ например)

За да се снабдите с ApacheMySQL и PHP, най лесно ще е да инсталирате някой готов пакет съдържащ всичките в едно, като XAMPP.

 

Създаване на PHP файл

 

Стига общи приказки. Нека започнем с разглеждането на самия PHP. Първото което трябва да направите както разбрахте вече, може би, е да инсталирате XAMPP. След  като сте направили това, можете да създадете своят първи PHP файл. Отворете своят редактор и направете нов документ. Запазете документа в папка на сървъра си с разширение .php, за разлика от обикновените html файлове с разширение .html/.htm. Тоест ако вашият файл се казва index, запазете го като index.php.

 

Основи

 

Всеки php код трябва да e ограден с инструкции за начало и край на кода. Тоест трябва да започва с <?php и да завършва с ?> като съществува и съкратен вариант, който е  <? … ?> .

Пример:

<?php

Вашият код тук.

?>

Ако искате да вмъкнете php код в html можете да го направите много лесно. Ето един пример, който илюстрира това:

<html>
<head>
<title><?php echo "Pc-Tools";  ?></title>
</head>
<body>
<?php echo "<p>Здравей, Pc-Tools!</p>"; ?>
</body>
</html>

 В горният ред код, всичко, което правим е да инструктираме сървъра да изведе текста

“Pc-tools!” като параграф т.е. в отварящ <p> и затварящ </p> таг и да покаже заглавието на страницата.  За извеждане на съдържание сме използвали операторът echo, като съществуват и други като print например, а с die(“Някакъв текст!”); , можете да изведете текст и незабавно да прекратите всички останали по-нататъшни действия. Забележете, че за разлика от първия пример, тук всичко е на един ред т.е. за php няма значение дали ще започнете кода на нов ред или на същия с едно празно пространство. Също така, обърнете внимание, че в един html документ можете да добавите колкото си искате пъти php код, на различни места.

Друга особеност в PHP, както и при повечето по-известни езици за програмиране, е че всеки ред код трябва да завършва с точка и запетая (;).

За разлика от html, който може да пренебрегне изпуснат затварящ таг, php не може и при всяка синтактична грешка изпълнението на кода ще бъде прекратявано. Затова е добре да внимавате със синтаксиса.

 

 

Категория: PHP | Преглеждания: 526 | Довавено от: Kaloqn | Оценка: 5.0 | Гласували :3 | Tags: vyvedenie, понятие, osnova, Php, nachinaesht, Urok, Начинаещ, въведение, основа, урок

Ако урокът ви е харесал можете да го споделите с вашите приятели във фейсбук :
Всички коментари: 0
avatar
Социални Мрежи

PC-Tools.inc | Copyright © 2014-2015
DMCA.com Protection Status Mozilla Firefox+4.0 Chrome+13.2 Opera+5.6 IE+7.9 Safari+2.0