Home » 2014 » Октомври » 5 » Урок №4 Функции в PHP
2:31 PM
Урок №4 Функции в PHP

PHP - Функции

Функцията е просто име, което даваме на блок от кода, който блок може да изпълним когато ни потрябва. Идеята за това може и да не ви се струва велика, когато разберете функциите и се научите да ги използвате ще си спестите много време и ще изписвате кодовете много по-четливо!

Например, имате девиз на фирмата, който от вас се иска да покажете поне веднъж на всяка страница. Е, нали сме пестеливи PHP програмисти, обмисляте, "Това изглежда като ситуация, в която трябва да използвам функция".

Жокер: Въпреки, че на функциите често се гледа като на тема трудна за учене от начиначщи програмисти, ако ги разгледате бавно и се задълбочите в тях, ще видите, че функциите не са чак толкова сложно нещо. Така че не се предавайте още в началото ако функциите ви изглеждат объркващи на пръв поглед!

Създаване на ваша собствена PHP функция

Когато създавате функция, първо трябва да и дадете име, като например myCompanyMotto. Точно с това име ще извиквате по-нататък функцията, затова направете я разбираема и лесна за писане.

Точния синтаксис за създаване на функция е толкова лесен, че може да се обясни от самосебе си с един поглед, но това може да прецените само вие. Първо трябва да кажете на PHP, че искате да създадете функция. Това става с написването на ключовата дума function, последвана от името на вашата функция и няколко друго неща (за които ще говорим по-късно).

Ето как бихте създали функция, наречена myCompanyMotto.

Забележка: Все още не сме "казали" на функцията какво да прави, с други думи не сме написали нейния код, а само създаваме самата функция myCompanyMotto по подходящия начин, както е показано по-долу.

PHP код :

<?php
function myCompanyMotto(){
}
?>

Забележка: Името на функцията може да започва с долна черта "_", но не и с цифра!

Правилно създадената функция вече е факт и сега може да напишем кода, който искаме функцията ни да стартира. Обърнете внимание на фигурните скоби в горния пример "{ }". Между тях се намира кода на функцията. Отварящата фигурна скоба "{" казва на РНР, че функцията започва, а затварящата фигурна скоба "}" казва на PHP, че функцията свършва там!

Искаме функцията да изписва девиза на компанията всеки път, когато я извикаме, така че това звучи като работа за функцията echo!

PHP код:

<?php
function myCompanyMotto(){
 echo "We deliver quantity, not quality!<br>";
}
?>

Това е! Написахте първата си PHP функция.Забележете, че кода, който написахме във функцията е абсолютно същия като всеки друг PHP код. Използване на PHP функциите

Вече разполагаме с първата си PHP функция, време е да я изпробваме. По-долу е даден прост PHP скрипт. Да направим две неща: да добавим функцията към него и да я използваме два пъти.

PHP код :

<?php
echo "Welcome to PC-Tools Guides<br>";
echo "Well, thanks for stopping by! <br>";
echo "and remember... <br>";
?>

PHP код с функция :

<?php
function myCompanyMotto(){
 echo "We deliver quantity, not quality!<br>";
}
echo "Welcome to PC-Tools Guides <br>";
myCompanyMotto();
echo "Well, thanks for stopping by! <br>";
echo "and remember... <br>";
myCompanyMotto();
?> 

 

Резултат:

Welcome to PC-Tools Guides
We deliver quantity, not quality!
Well, thanks for stopping by!
and remember...
We deliver quantity, not quality!

 

Въпреки, че това беше много прост пример, важно е да се знае, че току що направихте много, и има много място за допускане на грешка. Когато създавате функция, следвайте тези няколко основни и прости правила:

  • Винаги започвайте функциите с ключовата дума function
  • Помнете, че кода на функцията трябва да се съдържа между "{" и "}"
  • Когато извиквате функцията си, уверете се че сте написали името й правилно
  • Не се предавайте!

Параметри на функциите в PHP

Друго удобство на функциите е, че може да им изпратите информация, с която те да работят. Първата функция myCompanyMotto не е особено полезна, защото всичко, което прави и което винаги ще прави е да изписва единичен, неизменящ се низ.

Но ако използваме параметри, ще имаме възможност да добавим малко допълнителна функционалност! Параметрите се слагат между скобите "( )" и изглеждат като нормални PHP променливи. Да направим нова функция, която генерира личен поздрав въз основа на името на човека.

Параметър в случая е името на човека а функцията ще направи връзка на това име с низ за поздрав. Ето как би изглеждала такава функция:

PHP код с функция :

<?php
function myGreeting($firstName){
 echo "Hello there ". $firstName . "!<br>";
}
?>

Когато извикаме функцията myGreeting трябва да и изпратим низ, съдържащ нечие име, в противен случай тя ще се прекъсне.Да извикаме друга функция няколко пъти с няколко имена.

PHP код :

<?php
function myGreeting($firstName){
 echo "Hello there ". $firstName . "!<br>";
}
myGreeting("Ime1");
myGreeting("Ime2");
myGreeting("Ime3");
myGreeting("Ime4");
?>

 

Резултат:

Hello there Ime1!
Hello there Ime2!
Hello there Ime3!
Hello there Ime4!

Възможно е също да има много параметри на функция. За да се разделят няколко параметъра PHP използва запетая ",". Да модифицираме функцията от преди малко, така че да включва и фамилни имена.

PHP код :

<?php
function myGreeting($firstName, $lastName){
 echo "Hello there ". $firstName ." ". $lastName ."!<br>";
}
myGreeting("Ime1", "Last name1");
myGreeting("Ime2", "Last name2");
myGreeting("Ime3", "Last name3");
myGreeting("Ime4", "Last name4");
?>

 

Резултат:

Hello there Ime1 Last name1!
Hello there Ime2 Last name2!
Hello there Ime3 Last name3!
Hello there Ime4 Last name4!

PHP функции - Връщане на стойност

Освен да пращате информация на функциите, може също да ги накарате да връщат стойност. Функциите могат да връщат само едно нещо, а това нещо може да е всякакво цяло число, float, масив, низ, и т.н. каквото искате!

Как се връща стойност?

Когато извикаме функция и нейното изпълнение приключи, един вид името на функцията се превръща в стойност. За да заловите тази стойност може да укажете една променлива да има стойността на функцията. Нещо такова:

  • $myVar = somefunction();

Ще демонстрираме връщането на стойност, използвайки проста функция, която пресмята сбора на две цели числа.

PHP код :

<?php
function mySum($numX, $numY){
 $total = $numX + $numY;
 return $total; 
}
$myNumber = 0;
echo "Before the function, myNumber = ". $myNumber ."<br>";
$myNumber = mySum(3, 4); // Съхранява резултата от mySum в $myNumber
echo "After the function, myNumber = " . $myNumber ."<br>";
?>

 

Резултат :

Before the function, myNumber = 0
After the function, myNumber = 7

Когато за пръв път изведем стойността на $myNumber тя все още има оригиналната си стойност 0. Но когато предадохме на $myNumber стойността на функцията mySum, стойността на $myNumber стана равна резултата от mySum. В този случай резултата беше 3 + 4 = 7, което успешно се съхрани в $myNumber и се изписа от втората конструкция echo!

PHP функциите - с практика към съвършенството

Ако ви е трудно да разбирате някои уроци, най добрия съвет би бил да дадете най-доброто от себе си първия път, на следващия ден преговорете пак това което ви затруднява и си дайте време, да речем една седмица. Ако сте изчели това ръководство повече от веднъж с почивки между уроците, шанса нещо тук да ви затрудни не би заслужавал внимание.

Ако имате въпроси или искате да допълните нещо моля направете го в коментарите след урока!

Категория: PHP | Преглеждания: 663 | Довавено от: knif3r | Оценка: 5.0 | Гласували :3 | Tags: №4, Php, php basic, Urok, Начинаещ, Function, Функции, урок

Ако урокът ви е харесал можете да го споделите с вашите приятели във фейсбук :
Всички коментари: 0
avatar
Социални Мрежи

PC-Tools.inc | Copyright © 2014-2015
DMCA.com Protection Status Mozilla Firefox+4.0 Chrome+13.2 Opera+5.6 IE+7.9 Safari+2.0