Home » 2014 » Октомври » 5 » Урок №5 Функцията Include в PHP
11:31 PM
Урок №5 Функцията Include в PHP

За Include накратко

Командата include просто взима целия текст, който съществува в дадения файл и го копира във файла, който извиква include функцията. Това е много полезно, когато искате да включите същите PHP, HTML, или текстови елементи на много страници от сайта. Тя широко се използва от PHP разработчиците на сайтове.

Функцията Include (извикване)

Без да навлизате много дълбоко в детайло изучаване на PHP, можете да си спестите огромно количество време с упорребата на функцията include на PHP. Функцията include използва име на файл и просто вкарва съдържанието на този файл в скрипта, в който е извикана include функцията.

Кое му е толкова готиното? На първо място, това означава, че може да си напишете обикновен хийдър или файл за меню, което искате целия ви сайт да съдържа. Когато добавяте нова страница към сайта си, вместо да преправяте линковете наново на всички други ваши страници, можете просто да промените меню файла.

Пример за Include

Например искаме да направим общо меню, което целия ни сайт ще използва. Общата практика за именуване на файловете, които ще се използват от include е те да са с разширение ".php". След като искаме да създадем общо меню, нека го запазим като "menu.php".

menu.php код :

<html>
<body>
<a href="http://www.example.com/index.php">Home</a> -
<a href="http://www.example.com/about.php">About Us</a> -
<a href="http://www.example.com/links.php">Links</a> -
<a href="http://www.example.com/contact.php">Contact Us</a> <br>

Запазете горния код като "menu.php". Сега да създадем нов файл, "index.php" в същата директория, в която се намира "menu.php". Тук ще се възползваме от функцията include, за да добавим общото меню.

index.php код : 

<?php include("menu.php"); ?>
<p>Това е моята начална страница, тя използва общо меню
за да ми спести време когато добавям
нови страници към моят уеб-сайт.</p>
</body>
</html>

 

Резултат:

Home - About Us - Links - Contact Us

Това е моята начална страница, тя използва общо меню

за да ми спести време когато добавям нови страници към моят уеб-сайт.

 

И ще направим същото за "about.php", "links.php", и "contact.php". Само си представете колко ужасно ще е ако имате 15 или повече страници с едно и също меню и решите да добавите нова страница към сайта си.

Ще трябва да отворите всяка страница и ръчно да редактирате всеки един файл, добавяйки новата страница, но с включването на файлове просто ще трябва да промените "menu.php" и всичките ви проблеми ще се решат. Избягвате такива бедствени ситуации с простата употреба на include функцията.

А какво виждат посетителите?

Ако сме използвали функцията include, за да включим общо меню на всяка от нашите веб страници, какво ще види потребителя ако погледне в сорс кода на "index.php"? Поради голямото сходство, което има include с действията копиране и поставяне посетителят ще види следното:

Преглед на сорс кода на index.php от потребител :

<html>
<body>
<a href="index.php">Home</a> -
<a href="about.php">About Us</a> -
<a href="links.php">Links</a> -
<a href="contact.php">Contact Us</a> <br />
<p>Това е моята начална страница, тя използва общо меню
за да ми спести време когато добавям
нови страници към моят уеб-сайт.</p>
</body>
</html>

Посетителя всъщност ще види HTML кода като един дълъг ред HTML код, защото не сме написали нито един символ за нов ред. Направихме малко форматиране на изгледа по-горе, за да е по-лесен за четене. По-късно ще разгледаме символите за нов ред.

Полезно :

В следващия урок ще разгледаме функция, която е леко видоизменен вариянт на функцията include: тя се нарича require (изискване). Много често е по-добре да се използва require функцията вместо include в PHP кода. Прочетете следващия урок, за да разберете защо е така!

Категория: PHP | Преглеждания: 530 | Довавено от: knif3r | Оценка: 5.0 | Гласували :3 | Tags: Urok, Начинаещ, включване, №5, include, урок, Php

Ако урокът ви е харесал можете да го споделите с вашите приятели във фейсбук :
Всички коментари: 0
avatar
Социални Мрежи

PC-Tools.inc | Copyright © 2014-2015
DMCA.com Protection Status Mozilla Firefox+4.0 Chrome+13.2 Opera+5.6 IE+7.9 Safari+2.0